Hvis du gerne vil arbejde i udlandet, er det altid en god idé at undersøge de gældende regler og lovgivninger på området. Det gælder både, hvis du som statsborger af et ikke-EU/EØS-land ønsker at arbejde i Danmark, og hvis du er EU-borger og gerne vil arbejde i et land uden for EU.
Herunder kan du blive klogere på, hvornår du skal bruge et visum eller en arbejdstilladelse for at kunne bo og arbejde i et andet land.
Danske statsborgere
Som dansk statsborger kan du frit studere, arbejde og opholde dig i et andet nordisk land. Årsagen er, at du som EU-borger i Norden er omfattet retten til fri bevægelighed. Du bør dog altid kontakte din nuværende danske kommune for at få tildelt internordiske flyttepapirer, der skal indleveres i det land, du flytter til.
EU- og EØS-landende
Er du EU-borger, kan du frit studere og opholde dig i et andet EU/EØS-land i op til tre måneder uden en opholdstilladelse. Hvis opholdet strækker sig over længere tid, skal du søge om EU-registreringsbevis hos de lokale myndigheder. Dette er et bevis på de rettigheder, du som EU/EØS-borgeren allerede har i henhold til reglerne om retten til fri bevægelighed. Der skal derfor ikke søges om arbejdstilladelse.
Ophold i forbindelse med uddannelse
For at få opholdstilladelse i forbindelse med uddannelse, skal du kunne dokumentere, at du er indskrevet ved en statsanerkendt uddannelsesinstitution. Derudover er det et krav, at du under opholdet skal kunne forsørge dig selv økonomisk, og at du har en anerkendt sygesikring, der dækker dig under dit ophold. En sådan opholdstilladelse omfatter som regel også ægtefælle og børn.
Ophold i forbindelse med arbejde
For at opnå opholdstilladelse i forbindelse med arbejde, skal du kunne dokumentere, at du har et arbejde i landet, eller at du på anden måde kan forsørge dig selv.
Arbejde i resten af verden
Alt efter hvor længe du er afsted, og hvilket land du opholder dig i, gælder forskellige regler, eftersom der i de forskellige lande er forskellige lovgivninger på området. Reglerne ændres også løbende, hvorfor det altid er en god idé at holde sig ajour.
Nogle lande kræver, at du forud for rejsen tildeles et godkendt visum. Du bør derfor søge den nyeste information om disse regler, inden du rejser. I værste tilfælde risikerer du at blive sendt på et fly direkte tilbage, allerede inden du overhovedet har forladt lufthavnen.
Du kan finde al den nødvendige information online, men det kan også være en god idé at kontakte det specifikke lands repræsentant i Danmark for at sikre, at reglerne er opdaterede og dermed gældende.
Som udgangspunkt vil du kun få en arbejdstilladelse, hvis du allerede har et job. Dette skal din udenlandske arbejdsgiver desuden bekræfte ved hjælp af den nødvendige dokumentation. Her skal arbejdsgiveren muligvis også kunne dokumentere, at det ikke er muligt at finde kvalificeret arbejdskraft inden for landets grænser, og vedkommende dermed har været nødsaget til at udvide søgefeltet. Ligeledes udstedes opholds- og arbejdstilladelse i lande uden for EU/EØS ofte kun for en tidsbegrænset periode.
I udlandet som studerende
De forskellige lande har forskellige lovgivninger. Og nogle steder er det derfor nemmere at få tilladelse end andre. Blandt andet i USA er det muligt at arbejde på et Work/Travel-program, der minder meget om Working Holiday fra Australien. Denne mulighed har du, hvis du er indskrevet på en videregående uddannelse. For at tage på et sådant ophold skal du have et J-1 visum, som du kan få gennem en visumsponsor.
Det er ellers næsten umuligt at få lov til at arbejde i USA, men med et J-1 visum kan du som studerende få lov til at rejse rundt i USA og arbejde i et ufaglært job.
Hej. Er det tilladt, At sælge håndlavede smykker som turist, på markeder på Mallorca i en længere ferie på3-8 uger? Er der nogle tilladelser der skal indhentes eller møder man bare op? Etnisk Danske stats borgere.Vh Jakob