Fald ikke for fristelsen: Ejendomsinvestering i Spanien er ikke en guldmine

Indimellem ser du dem i de danske aviser, eller måske mens du browser Facebook: Annoncerne for at købe en ferielejlighed i Spanien, Bulgarien, Rumænien eller et af de andre mere sydligt beliggende lande i Europa.

Annoncerne lover alle sammen det samme:

Du kan købe en lejlighed og bruge den selv – og når du ikke bruger den, kan du udleje den til andre turister og derved tjene penge på den. Det er i praksis ejendomsinvestering og din egen private ferielejlighed i ét og samme køb. Så nemt fungerer det bare ikke i praksis. Der er flere problemer:

Du kender ikke reglerne

Spanien er et andet land. Det er andre processer for køb og salg; andre regler, hvis naboerne bliver trætte af dig; andre regler, hvis du kommer i konflikt med en person, der har lejet lejligheden og har ødelagt noget.

Du kan risikere at skulle rejse til Spanien for at løse en konflikt; det skal du ikke gøre særligt mange gange for at det ikke længere er en god forretning for dig.

Kræver udlejning, når du selv vil have den

Hvis du ikke lejer din ferielejlighed ud i sommerferien, hvor der er flest penge at tjene på den, risikerer du samlet ikke at tjene penge på den.

Priserne er langt højest i nogle få uger i løbet af sommeren. I praksis er du nødt til at udleje her for at få en god samlet forretning, og der er risiko for, at det er her, du selv havde planer om at bruge den.

Livet er nemmere som lejer end som ejer!

Priserne kan falde

Mange danskere købte lejligheder i de glade år i 2007-2008.

Det viste sig senere at være en dårlig idé. Den spanske økonomi – sammen med den græske og den italienske – var blandt dem, der klarede sig dårligst. Priserne faldt hurtigere end en ti-øre.

Du kan risikere at købe på et dårligt tidspunkt og herefter sidde fast med en lejlighed, du ikke kan sælge igen. En lejlighed, der bliver et passiv i stedet for et aktivt; noget, der koster dig penge hver eneste måned i stedet for at tjene penge.

Risikoen er høj. Ejendomsinvestering er en god idé, men det er mere sikkert at holde dig til det Danmark, du i stedet kender og kan regne med.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *