Sådan får du råd til at rejse på et SU budget

Det kan være hårdt at være studerende. Der er pensum, der skal læses, studiejob, der skal passes, og eksamener der skal bestås. Derudover skal budgettet hænge sammen. Vi er i Danmark så privilegerede at få betalt uddannelse, og endda få understøttelse, mens vi læser. Men det rækker ikke langt, når vi samtidig skal betale semestrets bøger, skal have mad på bordet og samtidig skal betale husleje. Det kan være svært at få enderne til at mødes. Og det kan i den grad være svært at få økonomisk overskud til at rejse og opleve, på trods af at det netop er nu, at du har allermest frihed til at gøre netop det. Så hvordan griber du det egentlig an, hvis du gerne vil rejse noget mere, når du er på SU? Det har vi lavet en 5-trins guide til:

Ønsk dig et rejsegavekort

I fødselsdagsgaver, julegave, valentinsgave eller værtindegave får du ofte en masse gaver til mindre beløb. Ofte skal du lægge din hjerne i blød for overhovedet at finde gaver til et par hundrede kroner, og måske du ender med at ønske dig noget, som du egentlig ikke har brug for. I stedet for alle de små gaver, hvorfor ikke så ønske sig et tilskud til en flybillet? Hos de fleste rejseselskaber udsteder de gavekort på mindre beløb, eller du kan ønske dig cool kontanter. Har du svært ved at ønske dig penge fra veninden eller tante Oda, så kan du i stedet for ønske dig noget, som du med sikkerhed kommer til at bruge på rejsen, som f.eks. en guidebog, skønhedsprodukter i rejseformat, en pengekat eller noget helt fjerde.

Lav en rejseopsparing

Det kan være fristende at tage et hurtigt lån, når rejselysten melder sig, eller sommervejret udebliver, men det kan ikke anbefales, når man i forvejen har en stram økonomi på et SU budget. Prøv i stedet for at spare op i løbet af året. En 20’er her og en 50’er der, virker ikke som meget, men det løber op. Find en pengekasse eller en pengegris, hvor du smider småpenge i, når du f.eks. har sendt flasker til pant eller får penge retur i netto. Mange banker tilbyder desuden en spar-op ordning, hvor de sender 5 kr. ind på en konto, hver gang du bruger dit visakort. Det kan ikke mærkes i hverdagen, men alligevel får du hurtigt sparet et par hundrede kroner op i løbet af en måned. Alternativt kan du sætte din trækprocent lidt op på din årsopgørelse, så du på den måde får sparet et beløb op, som du får udbetalt en gang årligt i marts.

Udnyt studierabatterne

Når du er studerende kan du spare mange penge via studierabatter. Studierabatter fås på alt lige fra tandlægebesøg, forsikringer, flyrejser til faglitteratur.

Meld dig desuden gratis ind i en fagforening som studiemedlem, og nyd godt af alle de fordele, der følger med. f.eks. kan du hos Det Faglige Hus få rabat på forsikringer og på ferieboligen i udlandet.

Anskaf dig også et internationalt studiekort fra ISIC, så du kan få rabat på en masse oplevelser på rejsen.

Hold øje med gode afbudsrejser

Når du er studerende, er en af gevinsterne, at du kan rejse udenfor højsæsonen, hvilket ofte ligger i industriferien og de store ferieuger, såsom efterårsferien og påsken. Har du ydermere is i maven, kan du springe på en afbudsrejse, hvor du først kender til destinationen få dage før afrejse.

Bo billigt

Når du rejser er en af de tunge udgiftsposter hotelopholdet. Men tænker du alternativt, kan du spare mange penge på overnatning. Tænk over, om du kender nogle i dit netværk, som bor eller har kendskab til den pågældende rejsedestination, som kan give dig gode tips om billige hoteller, bed & breakfast steder eller venner af venner, du kan bo hos. Via Airbnb eller på hostels kan du desuden finde prisvenlige alternativer til hoteller, men du kan også være heldig at få store rabatter på hotelophold, hvis du bestiller lige op til ferien på f.eks. hotels.com eller booking.com.

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *